Останній дзвоник – 2023

Ось і прийшла літня пора, змінивши весну. Пора, в якій на шкільних подвір’ях весело мала б гомоніти дітвора, готуючись до останнього дзвоника й випускного балу. Це мала б бути пора добрих сліз, міцних обіймів, сподівань на краще майбутнє. Ось-ось мав би пролунати гучний дзвіночок у руці маленького першокласника.

Страшним лихом і незагойними ранами увірвалась в наше життя війна. Війна, яка триває понад рік, не жахливий сон, це – страшний період в історії нашої країни. Сьогодні молодь стає тією верствою населення, яка відчуває на собі найбільшу відповідальність за майбутнє. Цього року свято останнього дзвоника пройде пізніше, ніж зазвичай, змінився і формат його проведення.

У зв’язку з подіями в країні будь-які масові заходи та святкування заборонені задля безпеки здобувачів освіти, викладачів та жителів нашої громади. Тому 2 червня здобувачі освіти Краснокутської громади відвідають свій останній урок у поточному навчальному році. Останні роки були буремними й нелегкими – пандемія коронавірусної хвороби, карантини, війна… Наші діти надто рано подорослішали, занадто рано стали відповідальними. Війна не зупинила навчальний процес, не завадили йому й часті блекаути, навчання у форматі онлайн, вимушена «перерва» під час повітряної тривоги.

Школярі знаходили час для збору коштів на ЗСУ, проводячи благодійні ярмарки, продавали власні вироби, щоб відправити кошти нашим захисникам, влаштовували саморобні блокпости, аби не пропустити ворога до нашого порогу. Вони відвідували конкурси, брали участь у благодійних концертах, спортивних змаганнях, олімпіадах, прославляючи Краснокутщину. Вони відкривали у собі таланти, створювали книги пам’яті, присвячені нашим землякам, захисникам України, вели та продовжують вести боротьбу на освітньому фронті.

Як повідомили у Відділі освіти Краснокутської селищної ради Богодухівського району Харківської області, заклади освіти Краснокутської селищної територіальної громади нараховують 166 учнів-випускників 11 класів, 269 учнів-випускників 9 класів, 255 учнів-випускників 4 класів та 247 учнів-випускників 1 класів.

Серед випускників 9 класів 19 учнів є претендентами на отримання свідоцтва про здобуття базової загальної середньої освіти з відзнакою, серед випускників 11 класів 2 учні є претендентами на отримання срібної медалі, 4 учні – на золоту медаль.

Останній дзвоник приносить різні емоції – і радість, і смуток водночас. Але це завжди символ нових можливостей та майбутніх починань. Тож, дорогі випускники, торуйте шлях до мрій, будуйте майбутнє, в якому не буде місця війнам, прославляйте рідну країну, але ніколи не забувайте про світлі шкільні роки, спогади про які супроводжуватимуть вас усе життя.

Ольга КОВАЛЬ

https://promin.news/archives/1299