ПРОФІЛАКТИКА ПЕДИКУЛЬОЗУ В НАВЧАЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ

Особливу актуальність тема профілактики педикульозу в навчальних закладах набуває з початком відвідування дітьми закладів освіти після закінчення канікул.

Педикульоз (або вошивість) – це паразитування вошей на тілі людини. Воші живляться кров’ю людини і є носіями небезпечних інфекцій. Розповсюдження вошей відбувається при безпосередньому контакті людей, особливо за умови їх скупчення: у транспорті, на вокзалах, на ринках, у басейнах, в організованих колективах. Особливо швидко педикульоз розповсюджується у дитячих колективах при спільному користуванні гребінцями, головними уборами, одягом, постіллю, при зберіганні всіх речей разом. При значній вошивості паразити можуть переповзати по речах. Діти, повертаючись додому із садка чи школи, можуть стати джерелом розповсюдження педикульозу для інших. Основні прояви педикульозу: свербіж шкіри в місцях укусів (найбільш інтенсивний в ділянці скронь, потилиці та за вухами), дрібні сірувато-блакитні плями на шкірі та наявність гнид на волоссі (гниди часто плутають з лупою, але, на відміну від лупи, вони важко знімаються з волосся і при роздавлюванні між нігтями створюють типове клацання).

З метою запобігання поширенню педикульозу, а також виявлення його вогнищ в організованих дитячих колективах необхідно в плановому порядку регулярно проводити огляди дітей. Відповідно до вимог наказу МОЗ України від 28.03.1994 № 38 «Про організацію та проведення заходів по боротьбі з педикульозом» огляд проводиться з наступною періодичністю: — для дітей, які відвідують дитячі дошкільні заклади, проводить медперсонал разом із вихователями щоденно; — для учнів шкіл-інтернатів — проводить медперсонал закладу разом з вихователями щотижня перед і після кожного відвідування родини; — для учнів загальноосвітніх шкіл та профтехучилищ — проводить медперсонал із залученням вчителів після кожних канікул та за епідпоказами, вибірково; — для дітей, які проживають у будинках малюка, дитячих будинках, спецсанаторіях тощо — проводить медперсонал із залученням вихователів при прибутті дитини до закладу, щотижня в дні купання та під час виписки. Огляду підлягає також і обслуговуючий персонал.

При виявленні ознак педикульозу (життєздатних чи нежиттєздатних вошей та гнид) дитину ізолюють та повідомляють про це батьків. Медичний працівник проводить з батьками інструктаж щодо обробки (дезінсекції), застосування педикулоцидiв, правил техніки безпеки та особистої гігієни. Також з дітьми та їх батьками проводять бесіди на тему паразитарних хвороб та їх поширення.

Педикульоз відноситься до захворювань, яким легше запобігти, ніж долати його наслідки. Заражені воші є носіями різних видів тифу, волинської гарячки тощо. Усі зазначені заходи направлені на збереження здоров’я дітей та дорослих. Своєчасний огляд дозволяє виявити проблему, локалізувати вогнище, вжити відповідних заходів та уникнути проблем зі здоров’ям дитини. Отже, на батьків покладається першочергова відповідальність за огляд власних дітей з метою своєчасного виявлення захворювання та запобігання розповсюдження цього ураження.

Контроль виконання вимог наказу МОЗ України від 28.03.1994 № 38 здійснюється фахівцями Головного управління Держпродспоживлужби в Харківській області при проведенні планових заходів державного нагляду (контролю) в закладах освіти.

Пам’ятайте! 

Воші – розповсюджувачі небезпечних інфекційних захворювань.

Суворе виконання правил особистої гігієни дозволить запобігти виникненню педикульозу.

 

Краснокутське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області.