Проєкт “Hlyna-hub “preKRASNOkut”” – у переможцях!

Краснокутська громада має чудовий дарунок до Дня Незалежності!

Наша команда наполегливо працювала над проєктом і нас – обрано! З-поміж 311 учасників проєкт “Hlyna -hub “preKRASNOkut”” є одним із 10 переможців конкурсу грантів “Центри спільнототворення для розвитку громад” від Cedos Community Rebuild!

Дякуємо за ідею Олександр Столовий ,за втілення ідеї Наталія Момот, за координацію і менеджмент Olga Bukreyeva. Щиро дякуємо фахівчині з питань охорони живої спадщини, національній експертці Ірині Каць (ГО «Культурний ді@лог») за підтримку ініціатив, за надані консультації!

До отримання гранту на створення “ГЛИНА-хабу” неоціненну клопітку роботу протягом 6 місяців проводив Краснокутський ліцей №1, за що дякуємо його вихованцям та вчителям!

Протягом 2023 року відбулася низка активностей, які привели до бажаних результатів – громадської толоки та відновлення хати-мазанки, якій більше 100 років і яка вже має маркер «магніту громади» серед мешканців:

  • лютий – опитування серед старожилів громади стосовно місцевих методів та способів мазання хат;
  • березень – у Краснокутському ліцеї №1 відбулося експериментально-розважальне шоу “В своїй хаті своя правда, і сила, і воля”, де учні 6-11 класів змагалися у знаннях української культури, історії, літератури, демонстрували

ерудованість у технології будівництва української хати-мазанки;

  • березень – учні Краснокутського ліцею №1 проводять експериментальні досліди з теплопровідності різних видів глини та різних зразків саману (фізичні досліди): визначають географічні дані покладів глини у громаді (географія, етнографія); вивчають хімічні властивості спеціальних покриттів хат-мазанок;
  • квітень – виставка відреставрованих фоторобіт місцевих майстрів з домашніх фотоархівів зі світлинами давніх хат-мазанок по громаді на базі Краснокутського ліцею №1;
  • квітень – учні Краснокутського ліцею №1 взяли участь у проєкті “Навчати та вчитися за допомогою живої спадщини” за підтримки Фонду ЮНЕСКО з надання допомоги в надзвичайних ситуаціях. За результатами в навчальні програми різних предметів інтегровано вивчення традиції мазання та облаштування житла;
  • травень – участь делегації Краснокутщини у Венеційському Бієналє з проєктом “Українська ДНК”, де було проголошено принципи відбудови сучасної України зі збереженням традиційної культури;
  • липень – громадська толока з метою відновлення 100-річної хати-мазанки у Краснокутській громаді (с. Чернещина) для подальшого використання для активностей громади. На базі хати-мазанки команда проєкту хоче створити простір спільнототворення НLYNA-hub «preKRASNOkut». У глина-хабі функціонуватимуть освітньо-навчальний, культурно-просвітницький, виставковий та інші простори, де проходитиме виїзне навчання, майстер-класи, виставки, презентації та зустрічі громади.

Пишаємося такими результатами! Краснокутська громада в лідерах культурного життя завдяки нашим активним, професійним, непосидючим фахівцям та прекрасній допитливій молоді!

Центру спільнототворення на базі хати мазанки бути! Веселим толокам та суспільно-корисним просторам процвітати! Традиціям та надбанням нашого краю розвиватися та надихати нас усіх на нові звершення і культурні досягнення!

Вперед до Перемоги!

 

Центри спільнототворення – це доступні фізичні простори, де різні соціальні групи збиратимуться для проведення дозвілля, реалізації освітніх програм, розвитку громади та співпраці.

Розмір гранту становить 1 000 000 грн та передбачає дві умови:

фізичне створення, облаштування, або оновлення просторів спільнототворення;

програмне та змістовне наповнення центрів.

Громади-переможці отримають також консультаційну підтримку від експертів та експерток з архітектури, культури, комунікацій та соціальної взаємодії.

Терміни реалізації проєктів: вересень 2023 року – січень 2024 року.

Дізнатись більше про конкурс можна за посиланням: https://bit.ly/3D15G60

Cedos та Western NIS Enterprise Fund проводять конкурс грантів для громад на створення або оновлення центрів спільнототворення. Головною метою є залучення (партисипація) та розвиток спільнот через об’єднання людей, спілкування, взаємопідтримку, спільну участь у соціально важливих ініціативах у громаді та спільне планування майбутнього.