Профілактика гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь
Профілактика гострих кишкових інфекцій та харчових отруєнь
До гострих кишкових інфекцій належать: черевний тиф, сальмонельоз, дизентерія, гастроентероколіти, холера.
Основними причинами спалахів харчових отруєнь в закладах освіти є залучення до приготування страв випадкових осіб, які не обізнані з елементарними правилами особистої гігієни, порушення технологій приготування їжі, зберігання харчових продуктів в антисанітарних умовах, без належного температурного режиму, а також хворі кишковими інфекціями працівники навчальних закладів.
Факторами передачі інфекції найчастіше стають готові страви, молоко і молочні продукти, які готуються “із запасом” та страви, які не пройшли достатньої термічної обробки. Це призводить до накопичення у харчових продуктах збудників інфекційних захворювань.
З метою профілактики харчових отруєнь необхідно:
– до роботи допускати працівників лише при наданні особової медичної книжки (ОМК-1). Дотримуватись термінів проходження медичного огляду;
– проводити прийом до закладу безпечних та якісних продуктів за наявності супровідних документів, які підтверджують їх безпечність, якість, походження, належні умови їх зберігання, терміни реалізації;
– суворо дотримуватись санітарних правил первинної та термічної обробки продуктів в процесі приготування страв;
– забезпечити маркування столів, всього кухонного інвентарю, якісне миття столового посуду під проточною гарячою водою з використанням обеззаражуючих і дезінфікуючих засобів;
– забезпечити безперервну роботу холодильного обладнання та правильне зберігання харчових продуктів;
– забезпечити необхідну кількість робочого технологічного і холодильного обладнання для харчоблоку, столового і кухонного інвентарю у закладі;
– проводити щоденне та генеральне прибирання приміщення харчоблоку з використанням відповідних мийних і дезінфекційних розчинів;
– створити необхідний запас мийних та дезінфекційних засобів;
– забезпечити дотримання питного режиму серед учнів та вихованців;
– щоденно проводити огляд дітей, особливу звертати на тих, які мають відповідні скарги на стан здоров’я або ознаки захворювання (отруєння);
– забезпечити швидку ізоляцію дітей з дисфункцією шлунково-кишкового тракту, з проявами гастриту та харчовою інтоксикацією;
– вести нагляд за дітьми, які були у контакті з інфекційними хворими та проводити протиепідемічні заходи.
Краснокутське районне управління
Головного управління Держпродспоживслужби в Харківській області